Svetski ekonomski forum u Davosu – odredište gde se krajem januara okupljaju svetski političari, javne ličnosti, predstavnici medija i nevladinih organizacija. Ovogodišnji skup u Davosu održavao se od 22. do 25. januara, a najviše panela bilo je posvećeno izazovima sa kojima se danas susreće svet – problemima migranata, globalizaciji, klimatskim promenama i sukobima u Siriji.

Ove godine učesnici Davosa bili su i američki državni sekretar Majk Pompeo, britanski princ Vilijam i brazilski predsednik Žair Bolsonaro. Izostao je dolazak predsednika SAD-a Donalda Trampa, koji je prethodne godine prisustvovao Svetskom ekonomskom forumu. Predsednik Srbije Aleksandrar Vučić učestvovao je na panelu “Sloboda medija u krizi” zajedno sa urednicima Vašington posta i agencije Rojters, predstavnicima Amnesti Internešenal, organizacije za zaštitu ljudskih prava, kao i Metjuom Karuanu Galicijom, sinom ubijene malteške novinarke.
Uz pomoć Digital Elementa, start up kompanije za analizu medijskog sadržaja, ispitali smo koliko domaće medije zanima tema Davosa i na koji način o njoj izveštavaju.

O ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu online mediji su objavili ukupno 314 vesti. O Davosu su najviše izveštavali Tanjug (54 vesti), B92 (34 vesti), Kurir (27 vesti) i Blic (25 vesti). S obzirom na to da je Tanjug novinska agencija, ne treba da čudi da su oni imali najveći broj vesti posvećen ovoj temi. Ako analiziramo ličnosti, u vestima o Davosu najviše su se spominjali Aleksandar Vučić (spominjanje u 150 vesti) i Angela Merkel (spominjanje u 114 vesti). Iako Donald Tramp nije prisustvovao ovogodišnjem Davosu, spomenut je u 68 vesti. U vestima gde se pisalo o Trampu, mediji su se najviše bavili razlozima njegovog iznenadnog otkazivanja učešća na formu.
Ako poredimo izveštavanje o Davosu prethodnih godina, vidimo da je 2018. godine medijima ova tema bila najzanimljivija. Te godine objavljeno je 607 vesti, a 2017. godine svega 144 vesti. Prošle godine medijima je Svetski ekonomski forum bio posebno zanimljiv i zbog važnog bilateralnog susreta između srpske i albanske delegacije koji se dogodio upravo u Davosu, kao i zbog navodne afere Donalda Trampa i glumice „filmova za odrasle“ Stormi Danijels koja je objavljena baš uoči Trampovog boravka na Svetskom ekonomskom forumu.

Iako su nedavna dešavanja u Venecueli i posledice Bregzita bila jedna od glavnih tema na održanom Davosu, naši mediji su se ipak najviše bavili susretima koje je ostvarila naša delagacija, te je o Bregzitu u okviru Davosa objavljeno svega 33 vesti, dok je o venecuelanskom pitanju na Davosu pisano u svega dva teksta. Analizom tekstova je utvrđeno da su našim medijima, za razliku od inostranih, ipak u fokusu lokalne prilike i da svetski problemi često ostanu van fokusa naših medija.