Pored velikih vrućina, početak jula u Srbiji već dugi niz godina propraćen je i potragom za kartu više za Exit Festival. Novosadski i svetski muzički spektakl i ove godine okupio je velika muzička imena, a čini se da se poslednjih godina ponešto može pronaći za svačiji ukus.

Uz pomoć digitalne analitike startup kompanije Digital Element istražili smo prisustvo Exita u medijima od 2015. godine do danas, kao i koji su to najpopularniji i najkomentarisaniji izvođači i žanrovi.

Iz godine u godinu prisustvo ovog festivala u medijima je sve veće i očekujemo da će se trend rasta nastaviti i narednih godina. Exit 2018 za sad drži prvo mesto, na šta je sigurno uticalo i izveštavanje medija o osvojenoj nagradi za “Najbolji festival Evrope” na dodeli Evropskih festivalskih nagrada u Holandiji.

Izvođači su, kao i svake godine, jedni od glavnih razloga zašto se posetioci odlučuju za odlazak u Novi Sad u julskim danima, a zanimljivo je da se u top 5 najpopularnijih izvođača u srpskim medijima u poslednje četiri godine mešaju potpuno različiti žanrovi i publike.

Najveću popularnost zauzima česta gošća Exita – ruski DJ Nina Kraviz, čijim setovima dominiraju tehno, tech house i elektronska muzika.

Izvođač „povratnik“ je i David Guetta, čije se ime nakon Nine Kraviz najviše pojavljuje u medijskim sadržajima o Exit festivalu.

Ovogodišnja ekskluziva nešto drugačijeg žanra je engleski rok sastav The Cure, kojim je Exit definitivno osvojio simpatije ljubitelja rok muzike. Zanimljivo je i to da je vest objavljena nakon njihovog ovogodišnjeg nastupa najdeljenija vest na Facebooku o Exitu u prethodne četiri godine, sa preko 2,000 share-ovad.

Engleski elektronski sastav The Prodigy, koji je 2016. svetu saopštio da mu je Exit najbolji muzički festival na svetu, zasluženo drži četvrto mesto sabrojem objavau srpskim medijima.

Na petom mestu, nakon DJ-eva, roka i Prodigy-a, veliku pažnju medija i publike privukla je i prošlogodišnja hip-hop ekskluziva – američki sastav Migosi, kojom je Exit najavio veliki ulazak ove kulture i žanra na svoje bine.

Da se nastavlja sa hip-hop notom ovog festivala dokazuje i ovogodišnji zaseban „EXIT GANG – HIPHOP SIDE OF THE FESTIVAL“, koji je doveo velika imena svetske i domaće hip-hop scene.

Sigurno je da će mediji i dalje detaljno pratiti i izveštavati o svim vestima koje se tiču Exita i da će publika, možda promenjena ali sve veća, svake godine nestrpljivo iščekivati svoj omiljen muzički događaj.

A kako stvari stoje, možda će se roditi i neka lepa rejversko-rokerska-hiphoperska prijateljstva.